Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

pátek 9. října 2015

Nevím jak vy, ale já mám na podzimu ráda takové ty chvíle, kdy se někde schováte s knížkou v teplém koutě a s čajem si čtete. Sice to už zas tak často nedělám, a v poslední době se mi nejlépe čte v tramvaji, autobuse či vlaku, ale když o tom tak píšu, tak se k tomu asi brzy zase vrátím. :) Bohužel to moc nestíhám se školou a prací, tak snad si na to nějakou tu chvíli najdu.


Poslední knížka, kterou jsem přečetla (a kterou jsem s sebou měla ještě na dovolené v Řecku), je Stoletý stařík. Byl to hit loňského roku a musím říct, že jsem zdárně odolávala až do chvíle, kdy jsem nevěděla, jaký dárek dát kamarádovi k narozeninám. Koupila jsem mu tuto knížku a o necelý rok později si ji od něj zase půjčila. Tak do toho.

Stařík se jmenuje Alan a za svůj předlouhý život toho zažil, že tomu všemu ani neuvěříte. V knížce se prolínají dvě časové roviny - jedna v roce 2005, kdy vylezl z okna a... ehm zmizel, a druhá od jeho narození až do chvíle kdy zmizel. Alan je povoláním expert přes výbušnina, ale především je expert na to, objevit se na místech velkých historických událostí. A přitom se seznamovat s mnohými historickými postavami.  A také být v nesprávný čas na nesprávném místě - nebo naopak ve správný čas na správném místě?

Knížka je psaná naprosto jinak, než všechny knížky, které jsem kdy dřív četla. Příběh je moc zajímavý a doporučuji vám, si ji pořídit. Líbí se mi, jak autor vzal spoustu historických událostí a Alana do nich elegantně zapletl. A pak zase elegantně vymotal.

Že plácám páté přes deváté? Ono to snad ani jinak nejde. Četli jste? Pokud ano, jaký máte na knížku názor? A vy ostatní - knihovna, čaj, deka a povinně číst! :)

5 komentářů:

  1. Tuhle knížku lidi buď milujou, nebo ji nesnášejí - tolik odlišných názorů jsem na ní slyšela. Já jsem ji ještě nečetla, ani jsem neviděla film, ale ráda bych se k tomu časem dostala. Jinak právě s přítelem ladíme obývák a chceme si tam udělat koutek přímo na čtení, takže já se už vidím v houpacím křesle, deku přes sebe, pustit si nějakou relaxační hudbu a číííst a číííst a čííííííííííst! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No musím říct, že já sama jsem při čtení bojovala sama se sebou, jakou stranu si mám vybrat. Je to hodně zvláštní čtení, ale jsem ráda, že jsem ji četla :) a můžu ji doporučit! Na film jsem začala koukat, a nelíbil se mi hned ze začátku, tak jsem to vypnula. Staříka si představuji úplně jinak, a opravdu se mi nelíbil. Asi bude zajímavé, podívat se na ty historické osobnosti a jak si s nimi pohráli, ale asi si to nechám ujít a spokojím se s vlastní představivostí.
      To je hezký nápad! Už abych se taky přestěhovala do svého! Držím palce at se vám krásně bydlí a taky čte! :)

      Vymazat
    2. Tak to se snad radši nejdřív podívám na film a pak si teprve přečtu knížku. Docela často to tak dělám, aspoň pak nejsem zklamaná filmovým zpracováním :)
      Děkuji za přání, ta možnost přizpůsobit si vše, jak chceš a hlavně ten klid je k nezaplacení! :)

      Vymazat
  2. Knížka je super a v tomto případě i film byl boží. Ale co mě dostalo byla Analfabetka, naprosto užasná knížka :)

    OdpovědětVymazat
  3. Analfabetku mi doporučovala rovnou moje nejlepší kamarádka a taky jsem na ni nachystaná ale Vendy - stejně jako ty to vidím asi až po škole :D

    OdpovědětVymazat

Dĕkuji mockrát za návštĕvu a komentář :*

 
template design by Studio Mommy (© copyright 2015)