Na výletě v Berlíně, část 2 (Tak trochu aprílový den)

neděle 23. července 2017

Ahoj všichni! 

Druhý den v Berlíně jsem sepsala do počítače hned hezky večer, ale k jeho publikování jsem se dostala bohužel až teď. Doufám, že vás to i tak bude bavit :). 
---

Sedíme v hotelovém lobby a pozorujeme partičku opilých Skotek naproti nám. Čekáme na uboze pomalou obsluhu, která právě přináší sklenku červeného vína značky víno a sklenici piva Beck´s. Víno ale chutná dobře, díky bohu. Oproti včerejšku je zde tedy vše v pořádku.


Dneska (pátek 7. 7. 2017) nám bylo předpovědí počasí slíbeno, že bude celý den pršet. Jestli v Berlíně něco platí opravdu na 100 %, je to fakt, že byste neměli věřit předpovědím počasí. Včera mělo být pod mrakem, dneska mělo od rána do večera pršet. Díky bohu pršelo jen párkrát (i když vydatně). Hned po snídani jsme se vydali do centra. V plánu jsme měli nějaká muzea, protože co jiného dělat, když vám nepřeje počasí, že. Vystoupili jsme opět na Alexander Platz, jako včera. Díky dešti se mi podařilo Honzu ukecat, abychom se podívali do Primarku, ale sama jsem tam vydržela přesně minutu. Vešla jsem, viděla jsem miliardu věcí i lidí, otočila se na podpatku a odešla ven. Asi vážně začínám o módním průmyslu přemýšlet jinak. Ano, ráda si koupím něco hezkého a nového, ale prostě u toho tak nějak přemýšlím a snažím se nekupovat hlouposti.

Naše kroky tedy vedly na kávu. No přiznám se dobrovolně a bez mučení, dnes jsme dvakrát spáchali zločin jménem Starbucks, protože to bylo nejjednodušší. V tom prvním jsme si dali oba Flat White a skrze prosklenou stěnu pozorovali vrabčáky, jak tančí mezi kapkami deště. Déšť to po chvíli vzdal a tak jsme se vydali směrem k centru. Já jsem se chtěla podívat do muzea DDR a Honza do nějakého, které by mapovalo Historii Německa. Nakonec to skončilo tak, že jsme se procházeli podél řeky, protože se krásně vyčasilo. Trochu jsme si hráli s foťákem a natáčeli různá videa, dokud nepřišla rázná německá blogerka, a nenapochodovala drze přesně na místo, kde jsme fotili my.


Rozhodli jsme se tedy posunout, přičemž jsme narazili na Muzeum Historie a rozhodli jsme se, že ho navštívíme. Expozice, na které jsme byli, mapovala vývoj fotografie na příkladu Berliner Illistrierte Zeitung, což pro mě jako bývalou studentku médií bylo víc než zajímavé a tak můžu tuto expozici jedině doporučit (pokud máte před státnicemi tak sem mazejte skoro povinně!). Plánuji o muzeích napsat nějaký menší článek, pokud byste měli zájem. Zase tolik jsem jich zde nenavštívila, ale na druhou stranu to vždy byla místa, která můžu jen doporučit. Anebo si to nechám ještě na příště a spojím to ještě s dalšími místy, uvidíme. 


Na oběd jsme skončili tradičně ve Vapianu a pak už jsme se spíš courali městem. Za zmínku ještě stojí místo, které se nazývá Topographie des Terrors. Pamatuji si, že jsme ho skoro náhodou objevili s Aničkou a Terkou, když jsem byla v Berlíně podruhé a přišlo mi opravdu zajímavé se sem vrátit. Procházíte si zde různé příběhy v letech 1939 – 1945. Možná trochu více pochopíte, jak se mohlo stát, co se stalo v té době. Honzu to například zaujalo natolik, že už stahujeme film a večer se podíváme na Vzestup zla. Pokud neusneme J.  Tato venkovní expozice se nachází asi 10 minut pěšky od Check Point Charlie, a nás zachránila před průtrží mračen, která nás zastihla. 

Doporučuji také následovat velký létající balon „Der Welt“, který vás dovede k expozici trabantů hned přes ulici. Když jsme šli kolem, bylo už zavřeno, ale co určitě nesmíte minout je automat na 4 fotografie za 2 eura. Je to taková hezká vzpomínka, která nám bude připomínat náš výlet. Vypadáme tam sice oba strašně (dobře, já tam vypadám strašně – a navíc mám jen půlku hlavy), ale i tak vám to doporučuji!


Check Point Charlie (přechod mezi Z a V částí Berlína je dnes v obležení fastfoodových řetězců jako McDonald a KFC)


Celodenní cestování nás naprosto vyčerpalo, proto jsme se už jen tak procházeli městem. Došli jsme až k Berlin Mall (ten je úplně kousíček od památníku holocaustu), kam jsme na chvíli zapadli, ale neměli jsme na nic energii. Dali jsme si tedy večeři (nějakou thajskou a bylo to dobrý a nejlevnější jídlo, které jsme tady doteď měli), a nakonec jsme se vydali zpátky na hotel. Zmohli jsme se na sprchu a vydali se do baru. Začíná se to tady celkem zaplňovat. K ukřičeným Skotkám se přidala skupina německých tůůristů (nebojte, uvědomuju si, že i já jsem turista). Dnešek byl celkem vyčerpávající a jsem zvědavá, co přinese zítřek. V plánu je západní centrum a možná nějaké obchody.

Chytám tedy do unavené ruky svou sklenku opravdu dobrého vína s úmyslem jí dopít a jít spát. Snad nám zítřek přinese zase nové a ještě skvělejší zážitky, o které se s vámi opět podělím.

SHRNUTÍ PÁTEČNÍHO DNE: 
Naspaných hodin – asi tak 5 
Nachozených km: 13

Navštívená muzea: 2


SOBOTA
Nevím, jestli má cenu se rozepisovat o sobotě. Ráno jsme vyrazili jednu stanici metrem do Západní části, kde asi největší dominantou je rozbombardovaný kostel z druhé světové války. 



Zastavili jsme se hned na kávu, protože jsme byli již značně unavení. Myslím, že se to jmenovalo Einstein coffee a moc nadšení jsme z něj nebyli. 

Jak už jsem řekla, v sobotu už jsme neměli tolik sil, tak jsme se rozhodli se jen tak procházet a odpočívat. Pobíhali jsme po centru, a po obchodech, občas jsme se usadili někde na kafíčko, ale jinak jsme toho moc nenavštívili. Udělali jsme si takový klidnější den. Po poledni jsme zabloudili na nějaké náměstí, kde byla spousta historických budov, kde jsem předtím ještě nikdy nebyla. Pokud jste byli v Berlíně, a poznáváte to, napište mi klidně nějaký název tohoto místa  a tak :). Trochu jsme i tady zablbli, což je vidět ve videu, které jsme z Berlína natočili. 



Večer jsme se vydali znovu na Shiso Burger (o kterém jsem psala v minulém článku), a dali si ho ještě jednou, koupili jsme si do ruky pivo a po vzoru ostatních mladých lidí se s ním jen tak procházeli po okolí :) 

NEDĚLE
V neděli ráno jsme se vydali do kavárny The Barn, která byla v podstatě jen o ulici vedle Shiso Burger. Káva byla famózní a navíc před kavárnu zavítala slečna s nejroztomilejším pejskem, co jsem kdy viděla. Vychutnali jsme si kávu, pomazlili se se štěnětem a s ještě malou zastávkou u Vítězného sloupu se vydali na cestu směr Praha. 







Jak se vám líbil náš výlet do Berlína? Dejte vědět, jestli byste chtěli víc takových článků, pokusíme se zase někam vyjet :) Pokud jste tady noví, koukněte určitě i na první část našeho výletu

Pac a pusu Káč 

2 komentáře:

  1. První část jsem četla a jsem ráda, že jsem četla i druhou, Berlín bych ráda navštívila. Docela zajímavý, že v takovém místě u toho rozhraní jsou zrovna fast foody... :) Jinak je fajn, že vám vyšlo počasí.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  2. Ach, na Mc u Checkpoint Charlie mam vzpomínky :D :) V Berlíně jsem byla naposledy na jaře a teď po přečtení tvého článku bych jela zase, to město buď vítáš a chceš pořád, nebo už nikdy :) Děkuji za tip na ty fotografie! Teď tam vystavuje i Koudelka, skvělý český fotograf, známý asi více ve světě, tak mám choutky ho vidět, i když jsem ho viděla v NL. P.S. DO Starbucks na cesách zajdu taky a NESTYDÍM SE ZA TO :D

    OdpovědětVymazat

Dĕkuji mockrát za návštĕvu a komentář :*

 
template design by Studio Mommy (© copyright 2015)