Slovinia - Croatia roadtrip: Day 1 - Stara Fužina

úterý 3. května 2016


Ahoj všichni! :)

Snad druhý den, co jsem přijela do Záhřebu jsme s Honzou začali plánovat týden, kdy za mnou přijede. Aby toho nebylo málo, a nenudili jsme se, rozhodli jsme se, že to spojíme s trochou cestování. Slovinsko je malá země nad Chorvatskem (omlouvám se, že to popisuju jako malým dětem, ale sama jsem o Slovinsku skoro nic nevěděla, dokud jsme se nerozhodli ho navštívit a trochu procestovat - snad jen to, že jsem tam taky mohla jet na Erasmus, protože mi v nabídce zbyla ještě Lublaň. Chvilku jsem toho, že jsem tam nejela litovala, ale teď už toho lituji o trochu méně. Proč? To se dozvíte v dalších článcích).

Plán byl takový: vyjedu v 6:55 ze Záhřebu vlakem, Honza v podobný čas z Prahy autem a potkáme se v Rakouském městečku Villach. Na místo jsem dorazila okolo jedenácté hodiny a měla jsem tři hodiny na to, abych počkala na Honzu. Vystoupila jsem z vlaku a vydala se s velikým kufrem jen tak do centra.
Přede mnou se rozprostřelo nádherné město. Sedla jsem si na náplavku, a užívala jsem si sluníčka, které mi ten den zrovna přálo. Bylo nádherně, místo bylo nádherné a přede mnou bylo 10 dní, které jsme měli strávit jen spolu. Znáte to, trochu elektrizující - za chvilku přijede někdo, s kým už jste spolu přes rok ale tak strašně dlouho jste se neviděli. Nepopsatelný pocit!



Hi everyone
I think, it was just second day, when I arrived to Zagreb, me and Honza started to planning our roadtrip. We decided for Slovenia, because we never visited this country before. I know, I could choose Ljubljana for my Erasmus and first time I was little bit sad, that I didn´t did that, but now I think, It was right choice to go in Zagreb. 
Our plan was: I will go to train at 6:55 from Zagreb and Honza will leave his home in Prague at the same time and we will meet in Villach. I was there around 11:00 so I had to wait around 3 hours to him. With big luggage. 
I decided to spend mi time in centre. I found nice place neer by the river and just stayed there, on sun. The day was beautiful, sun shined and there were 10 days before us to stay together. I was so nervous!  


 Zahrajeme si hru - najdi vrabce :) Dělali mi tam společnost celé tři hodiny, co jsem tam seděla :)
Lets play the game - find a bird! They were good company for me all the time, that I had to stay alone in Villach :) 



Chvilku předtím, než měl Honza přijet jsem se vrátila na nádraží, aby mě lépe našel a tam jsme se potkali :). Pak jsme se vydali do centra Villachu, podívat se, jak to tam vypadá, nejlépe najít nějaký oběd. Našli jsme jen zmrzlinu a pak kebab, haha - romantický oběd po tak dlouhém shledání :) (a to vám raději ani nebudu říkat, že mi po něm nebylo zrovna dvakrát dobře :D )
Pak už jsme se vydali na cestu za naším prvním ubytováním - do Slovinských Alp, konkrétně do městečka Stará Fužina, kde jsme si našli ubytování přes Airbnb. Trvalo nám to nějakou dobu, protože jsme nechtěli kupovat dálniční známku, a tak jsme jeli po menších silnicích (Slovinci totiž mají známky jen na týden a pak až na celý měsíc a Honza měl zůstat přes týden a po dálnici jet zpátky, tak jsme ji koupili až v úterý, kdy jsme jeli do jeskyní). Cesta byla ale nádherná - kolem nás Alpy - doporučuji! :)
 Chviličku jsme si odpočinuli a vydali jsme se na menší procházku. Kousek od nás mělo být jezero, kam jsme se chtěli podívat. Po chvilce bloudění a zabloudění (třeba k těm houpacím sedačkám, na kterých máme fotky), jsme ho našli, a byla to vážně nádhera. Celý den byl nádherný!

Later, I came back to main train station, where we met :). We decided to have walk throught Villach, just see the center and found some lunch. We found the icecream and kebab - haha romantic lunch after two months when we didn´t saw each other. 
After that we decided to go in ours place - we booked room throough Airbnb in Stara Fužina. We didnt wanted to buy highway stamp, because it is guite expenzive so we followed small roads. But we saw so much beautiful places thanks of that! 
After check-in we went to see the lake, that was really near to ours place. It looked little bit like small sea :) So - again! Beautiful place :) 

Cestou podél silnice :) taková nádhera ! 
Next the road :) 

 V Rakousku - Honzova fotka z cesty za mnou
In Austria - Honzas photo when he had small stop.


 Na hranicích do Slovinska
Borders with Slovenia



 Stará Fužina a vrcholky Alp, které zadržují špatné počasí na druhé straně :) zvládly to dva dny, třetí už je mraky bohužel přemohly. To byl ale den, kdy jsme odjížděli do Lublaně.

Alps in Stara Fužina hold most of the time clouds on the other side. It was two days like this but unfortunatelly the third day, clouds were stronger and there was raining all the day. But the same day we left to see Ljubljana. 







 Jezero Bohinj :)
Bohinj Lake




Večer jsme si ještě skočili do místní hospody na nějaké sýry a zobání - a taky víno a pivo :) No a pak do postele, nabrat nové síly na další dobrodružství! 
In the evening we had some dips in restaurant - also some wine and beer. After that we went to sleep and find new power for second day

Byli jste někdy ve Slovinsku? Líbilo se vám, nebo byste rádi navštívili? Já jsem si ho zamilovala a především ten venkov. Nádherný a moc doporučuji! 
Did you visited Slovenia? Did you liked it, or you want to visit it? I feld in love, mostly with coutryside! Beautiful and I can highly recomend :)! 

Uvidíme se zase příště, u pokračování našich cest! :) 
See you next time :) 
Kač

4 komentáře:

Dĕkuji mockrát za návštĕvu a komentář :*

 
template design by Studio Mommy (© copyright 2015)