What to do in Zagreb if it´s raining: Museum

pondělí 16. května 2016



Zdravím všechny čtenáře i nečtenáře :)

Vzhledem k tomu, že už jsem v Záhřebu nějaký ten pátek a asi nebudu lhát, když řeknu, že více než polovinu mého pobytu tady pršelo (puntíky jsem si nedělala, ale je to pravda), mám trochu pocit, že jsem spíš někde v Anglii, než v Chorvatsku. Achjo, podle mě i v Anglii pršelo tento rok míň, než tady.
Rozhodla jsem se, že pro případné návštěvníky sepíšu nějaké body, kam se v Záhřebu schovat, když prší. Co dělat, aby ten den nebyl úplně ztracený. Možná to rozdělím na více článků, protože jsem se docela rozepsala :) tak, začínáme:

Hi guys, 
I decided to write about what to do when is raining in Zagreb. I am here around three months and I swear that here is raining even more than in England. It is a bit annoying. But what to do, when is raining? I want to give you some tips, and I think there will be more articles about that. First topis? Museums. 


---
Muzea
Muzeí je Záhřeb doslova plný. Když jdete v centru, je skoro nemožné, nějaké to muzeum nepotkat. Aby taky ne. Záhřeb bych velikostí přirovnala k Brnu, a na internetu jsem našla, že je tady snad 44 muzeí, což je podle mě docela dost. Já jsem zatím navštívila jen tři, ale ještě mám určitě nějaké v plánu (až bude ZASE pršet).

Pokud jste ještě studenti, doporučuji to všude říkat a ukazovat nějaký doklad (na ISIC se tady moc nejede, ale většinou vám ho přijmou).

Zagreb is literally ful of museums. You cand find them at every step you make - I found there is 44 museums in Zagreb. And Zagreb is not even so big, I would say something like Brno in Czech Republic. If you have ISIC (or something similar), dont forget that home! I just visited three but I have some more on my list. 

Museum of Broken relationships. 
Už z názvu je patrné, že se jedná o muzeum, ukazující vztahy, které, jak se říká lidově, nedopadly. Lidé sem mohou poslat nějako věc a k ní napsal příběh. Některé jsou spíš veselé, některé jsou smutné, některé jsou o lásce mateřské (ty jsou spíš smutné). Krátké, dlouhé. Každopádně se připravte, že budete hodně číst. Já jsem ke konci některé příběhy přeskakovala, a četla už jen ty krátké, protože toho bylo celkem dost, a většinou ty krátké byly stejně nejlepší a nejvýstižnější. Můžete také napsat svůj vlastní příběh do knihy návštěv. Expozice se také neustále obměňuje, takže pokud máte něco zajímavého, můžete to poslat. Nedoporučuji ale klasické vylívání si srdíčka, těch tam bylo dost a už mě to pak nebavilo.

Museum is full of things from relationships which already ended. And also stories about it. I really liked this museum, and I would highly recoment it. Only thing jou should be prepared for really much of reading. 

Poté si můžete posedět v místní kavárně.
Vstup /Entrance: pro studenty okolo /students around 20 kn
Adresa /Adress: Ćirilometodska ul. 2, Zagreb





Museum of Naive art
Zajímalo mě, co toto muzeum může skrývat, a šla jsem spíše ze zvědavosti (a taky, že bylo fakt hnusně). Jedná se o obrazy malířů "naivních malířů" 20 století, ale víc vám o tom nepovím, protože nejsem odborník a moc tomu nerozumím. U obrazů jsem se občas docela pobavila, líbily se mi "naivní" malby známých památek. Nevím, jestli bych šla znovu, ale asi to bylo zajímavé.

I didin´t know what to expect from this museum, but on the end I liked it somehow :D. The weather was really disgustink that time, so I just went. There are some works from "naive painters" from 20th century, but I really dont know how to explain because I am not really expert in art. Some of painting were really funny to me. It was really interesting place. 

Vstup /Entrance: pro studenty /for students 15 kn
Adresa /Adress: Sv. Ćirila i Metoda 3, Zagreb



Museum of Ilusion
Od tohoto muzea jsem čekala rozhodně víc. Neříkám, ať tam nechodíte, ale nechoďte sem s velkým očekáváním. Má dvě patra, a je založené na vizuální iluzi. Já jsem byla sama, tak jsem nemohla vyzkoušet místnost, kde se můžete vyfotit, a jeden z vás vypadá opravdu v dálce a maličký, zatímco druhý člověk vypadá jako obr. Takže doporučuji nějaké parťáky, třeba se pobavíte víc, než já :). I vstup mi ale přišel přemrštěný, a paní za pokladnou byla dost nepříjemná.

I expected too much from this museum and I was little bit disapointed after. Maybe it would be little bit better to go here with someone else and I went alone - I dont know :). But also somehow worth for it. 

Vstup /Entrance: 30 kn  pro studenty /40 normálně (říkala mi, že mám studentskou slevu na Erasmus kartu - ISIC mi přijmout nechtěla) 30 kn for students (40 normal) but my ISIC didn´t worked here so I had to use my Erasmus card. And also lady who seld tickets to me was not really nice. 
Adresa /Adress: Ilica 72, Zagreb




Ještě bych chtěla vidět určitě Croatian Post and Telecommunication Museum, možná Museum of TortureMuseum of the Psychiatric Hospital Vrapce. Uvidíme, kam se ještě podívám, jestli vůbec.
I would like to also visit those museums here: Croatian Post and Telecommunication Museum, maybe Museum of Torture and Museum of the Psychiatric Hospital Vrapce.Will see if I will have some more time. Somebody with me? :)

To je pro dnešek vše, líbí se vám tento typ článků? Chcete nějaké další nápady a návrhy?
That is all for today, do you like this kind of article? Do you want more? (Maybe later from Prague).

Mějte se krásně,
Have a nice day, 
Kač!



2 komentáře:

  1. Krásny článok a fotografie! :) Neskutočne sa mi zapáčil tvoj blog, máš novú sledovateľku ♥

    OdpovědětVymazat

Dĕkuji mockrát za návštĕvu a komentář :*

 
template design by Studio Mommy (© copyright 2015)