Vztahy bez závazku

sobota 14. října 2017

ŽIJU! A mám za sebou první měsíc opravdového, dospěláckého života (čti: poprvé zaměstnaná na plný úvazek). Ano, do Bonami jsem také občas chodila každý den, ale pořád to byl úvazek jen poloviční. A jaké to bylo?

Klidné. Hektické. Hektické. Klidnější. Hektické. Klidné. Hektické.... 



 A hlavní věc, která se mi usadila v poslední době v hlavě? Lidé začínají být velice lehkomyslní. Jak to myslím? No, řekla bych, že je to dobou a hned se vám to pokusím vysvětlit.

Kdysi v dávnověku, třeba ve starých Aténách, pokud se uzavírala nějaká smlouva nebo dohoda, zpravidla se musela nechat vytesat do kamene. To byl panečku závazek. Trval roky a jen tak ho někdo neporušil. Poté přišel papír, smlouvy a další dohody se začaly psát ručně na papír, stále měly svou váhu, ale přeci jen je bylo snazší porušit, když se nemusely psát dny a týdny.


Podle mého i v době, kdy byli moji rodiče v mém věku, měli nejrůznější sliby, smlouvy a dohody jistou váhu. Našel sis brigádu, podepsal ses a pak jsi přišel. Ano, tak to bylo. Nikdo si to nedovedl představit jinak.

Tyto myšlenky, budu upřímná, nejsou z mojí hlavy. Kdyby vás zajímalo víc, ráda vás odkážu na představitele Torontské školy, Harolda Innise, který napsal studii jménem The Bias of Communication. 
 Pak, není to tak dávno, na linii dějin lidstva je to sotva mžik, lidé začali používat počítače a telefony. Začali slibovat a potvrzovat a následně na danou schůzku (do práce, vztah ... doplňte, co vás napadne), prostě nedorazili. Čím to?


Nedržel je totiž žádný závazek. 

Já třeba sama za sebe musím říct, že bych nikdy nic takového neudělala. Na to jsem moc svědomitá. Zůstává mi ale rozum stát, jak snadno někdo něco slíbí a poté to nesplní. Setkávám se s tím skoro každý den. Jak je to možné? Je to dobou, je to námi? Najdu někdy vysvětlení..?


Jak bude společnost vypadat za další roky? Už si nebudeme ani nic slibovat... V takovém světě asi žít nechci, a co vy.

Máte podobný pocit? Napište mi to do komentářů!


Mějte se hezky a plňte vždy vše, co slíbíte. Anebo se dostatečně brzy omluvte a přiznejte, že nejste schopni dodržet své slovo. Ostatní s tím totiž třeba počítají....

Kač 

9 komentářů:

  1. Veľmi zaujímavá úvaha. Škoda, naozaj, že tie záväzky pre ľudí znamenajú čoraz menej. Či už myslíme prácu, školu, vzťahy, hocičo. Svet bude ale o to smutnejší, pretože (aspoň podľa mňa), človek je šťastný, ak cíti istý pocit zodpovednosti za niečo. Som veľmi zvedavá, kam sa ten náš život bude uberať, ak tentp prístup ľahkovážnosti budú preferovať viacerí a ich počet sa bude zväčšovať.

    Maj sa pekne,
    Jaji
    www.jajibloguje.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také to tak mám, co slíbím, splním :) díky za komentář!

      Vymazat
  2. Máš pravdu, dnes už sľuby nie sú tak pevné ako kedysi. Všetko sa postupne mení. A zdá sa mi, že hlavne podobné zásady slušnosti a dobrého nažívania sa vytrácajú.

    https://lamodaeanarchia.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  3. Ach ano, ja o zavazcich a vztazich ted hodne premyslim, ale hlavne v osobnim zivote. Konkretne na moralku v tech partnerskych. No to by bylo na kafe :)

    Doufam, ze se ti zivot "na HPP" libi :) A P.S. fotecka v hamace je naprosto kouzelna!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No.. tak snad na něj konečně dojde :D ... Líbí, líbí, občas je to tedy jako na houpačce, ale kde ne, že? A děkuji!

      Vymazat
  4. moc pěkně napsané! :) a úplně s tebou souhlasím - dřív měl slib určitě větší váhu - už jen to, že nebyly mobily a nebylo tak snadné někomu napsat/zavolat, že schůzku nestihnete...člověk prostě musel být na daném místě a bylo to v tomto směru lepší.

    OdpovědětVymazat
  5. Já se snažím většinou své slovo držet, ale občas se stane... nicméně mi připadá, že mám v poslední době štěstí na takové lidi, kteří tohoto schopní nejsou... to pak docela zamrzí.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne vždy se vše vydaří tak, jak si přejeme. Musíme ale uznat chybu a omluvit se. A v případě schůzky, práce,... dát třeba vědět dostatečně brzy, abychom jiné neokrádali o čas.

      Vymazat

Dĕkuji mockrát za návštĕvu a komentář :*

 
template design by Studio Mommy (© copyright 2015)