Čtyři noci v Belgii | Lovaň (den 1)

pondělí 25. června 2018

Zdravím čtenáři!

Rozhodla jsem se sepsat své zážitky z pětidenního výletu do Belgie, kam jsem jela sama na začátku dubna 2018. Nevím ani tak jak moc pro vás, jako spíš pro sebe, abych měla vzpomínku na těchto pár dní. Jak jsem se rozhodla jet? Prostě jsem, asi tak v polovině února, koukala na letenky, a řeka jsem si proč ne. Přihlásila, koupila a už jen čekala na den D.


Proč zrovna Belgie? 
Když jsem byla na Erasmu v Záhřebu, jednou z mých nejlepších přátel, které jsem zde poznala byla Karlien. Bydlely jsme na stejném patře na koleji a moc jsme si sedly, rozuměly. Chodily jsme spolu skoro každý den na večeři do menzy, vždy jsme probraly co je nového, společné protancované noci ani nepočítám. Jakmile začnou dneska hrát někde Siu - Cheap Thrills, okamžitě si vzpomenu na nespočet akcí, co jsme spolu zažily! 






A tak moje volba padla na Belgii, protože jsem to mohla spojit s návštěvou Karlien. Měla jsem zůstat dvě noci u ní a trochu jsem se bála, že si po pár hodinách nebudeme mít co říct, protože to se podle mě může snadno stát velice snadno. Byla jsem ale hrozně šťastná, když se moje obavy nenaplnily. Karlien pro mě připravila perfektní program podle toho, jaká místa jsem si vybrala, že chci navštívit, a můj výlet tak nemohl být lepší. A navíc jsme měly stále co povídat.

Poprvé sama letadlem! 

Výlet do Belgie byla moje první samostatná dovolená, pokud nepočítám právě odjezd na Erasmus. Tam jsem jela nočním autobusem. Tentokrát jsem si pro cestu vybrala Ryanair. Tudíž mě čekal můj první let, který jsem absolvovala sama. Měla jsem z toho dost velký strach, ale zjistila jsem, že naprosto zbytečný. (Vím, že už mi není pět, ale letět sama je prostě challenge).

Jen bych chtěla podotknout, že Ryanair jako nízko-nákladovka často létá na vzdálenější letiště. Já jsem si to uvědomila až asi týden před odletem. Letěla jsem na letiště Charleroi, které je od Bruselu vzdálené asi hodinu cesty autobusem. Doporučuji na cestu do Bruselu shuttle autobusovou dopravu Flibco.com, jedna cesta mě vyšla na nějakých 14 euro, ale možná, že kdybych si jízdenku koupila dříve, byla by nižší. Nevím. Není to nějaká šílená částka, ale 2 x 14 euro už prostě zase zvyšuje cenu letenky, která mě v začátku vyšla asi na 1200 korun.

 Po minimu místa v letadle mi autobus přišel jako královské lože! Jinak je ale Belgie skvěle propojená vlakovou dopravou, takže věřím, že byste se snadno dostali i vlakem. My jsme pak jezdily v podstatě jen vlaky :). Ale Shuttle byl super v tom že jezdí snad každou půlhodinu a je opravdu příjemný.

Setkání po letech 
Karlien na mě čekala v Bruselu na zastávce autobusu. Musím říct, že to bylo, jako kdyby mezi tím, co jsme se neviděly, žádné dva roky vůbec nebyly. :) Chvilku jsme si skládaly komplimenty, povídaly si a pak jsme se vydaly na vlak do Lovaně, kde Karlien žije. Cesta trvá asi 30 minut, a musím říct, že Lovaň mě absolutně okouzlila!

Univerzita


Hlavní náměstí (Old Market)





Jde o studentské město, plné mladých lidí, kaváren, zahrádek a v mém případě i trhů na náměstích, protože jsem přijela v sobotu. Zamkly jsme nepotřebné věci (můj kufr) do skříňky na univerzitě a vydaly se na procházku po tomhle kouzelném městě, jehož románská architektura je naprosto odlišná od té naší. Uchvátila mě velká okna, skrze které bylo vidět do krásně vybavených bytů. Na jednu stranu mi to přišlo zvláštní, protože občas můžete koukat lidem opravdu až na prostřený stůl anebo ložnice, na druhou stranu mě to prostě fascinovalo.

Vítej v Lovani, ve městě, které ovládají studenti!

Největší bar na světě
Počasí mi vyšlo na jedničku. Všichni mi to neustále opakovali. Přijela jsem do sluncem zalité země, která se probouzela ze zimního spánku. Vše bylo krásné a rozkvetlé. První místo, kam směřovaly naše kroky byl Oude Markt (Old Market), kde je jeden bar vedle druhého. Díky tomu, že bylo hezky, a tak lidé mohli sedět venku na zahrádkách, se tyto zahrádky spojily a vytvořily vlastně jednu velkou zahrádku, kde se můžete posadit a dát si dopolední kávu či odpolední pivo (a pivo Belgičani teda opravdu umí!).

My jsme si daly jen kávu, stále jsme si měly spoustu co povědět, a k tomu jsme nechaly první jarní paprsky, aby nám zbarvily tváře do červena (Karlien doopravdy, ta se dokonce trochu spálila! Já se naštěstí nespálím tak snadno, ale i přesto jsem ještě večer cítila horkost v tvářích:)). Po kévě jsme se vydaly na procházku městem. Já jsem neustále obdivovala architekturu domů, Karlien mi vyprávěla a ukazovala co kde je - třeba místní pidináplavku nebo řeku, kam opilí studenti hází kola. Není proto nejlepší nápad, nechat v Lovani kolo jen tak, bez zámku. Chvíli jsme se motali v centru, obdivovaly jsme Town Hall (chápete, jak někdo dokázal vytvořit tolik detailů na jediné budově?) až jsme pomalu došly do Groot Begijhof, místo, kde dříve žily řádové sestry a dnes jsou domky přestavěné tak, aby se zde dalo normálně žít. Občas zase vidíte dovnitř obrovským oknem a musím říct, že interiéry jsou to víc než dokonalé ♥.

No, řekla bych, že pro tento post je textu až dost a teď hurá na fotky! My jsme se po okružní cestě vrátily do centra, sedly jsme si do dalšího baru na Oude Markt a daly jsme si dvě piva. Nastavily tváře sluníčku, povídaly si a to byl ten moment, kdy jsme se trochu spálily. Ale jen příjemně, tak abychom věděly, že už se blíží jaro. Belgické pivo mi moc zachutnalo a docela bych si na nějaké zašla v Praze, víte o nějakých místech, kde by se dalo sehnat? Po dvou pivech jsme se přesunuly ke Karlien domů, a já poznala celou její úžasnou rodinu.
Socha představuje studentský život lidí v Lovani. Učebnice a pivo jsou nedílnou součástí. 



Obě piva doporučuji! 























Pokračování příště...

5 komentářů:

  1. Článek jsem, Kacenko, zhltla jezdím dechem! :) uplne jsem cítila, jako bych tam byla. Nadherne, malebné městečko. Doufám, ze nebude pokračování za ty dva měsíce, jak jsi strašila! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé moc děkuji! Tak uvidíme, tohle mě docela motivovalo. A taky výlety, co mě čekaj, a nechci je sunout do fronty na neurčito. :D

      Vymazat
  2. Ach Kačí, koukám na fotky, čtu a normálně se mi chce skoro brečet, protože mě to normálně vrátilo do léta, které jsem tedy trávila v Holandsku. Ale ta atmosféra toho, co popisuješ, i ta malebnost na fotkách...prostě láska. Do Belgie jsem se vydala právě z NL - ale do Antverp. I když tam byly krásné momenty, tak následně jsem se jen těšila, až odjedu - ALE v hlavě mi i tak zůstaly malebnosti, které si myslím, že bych objevila právě v jiných belgických městečkách. Třeba Lovaň bych viděla moc ráda! A víš, jakou představu mám poslední rok? Já v Bruselu (i když to není považováno za malebné město), kožená bunda, džíny, každodenní život - ale mezitím pauza na kávu. A podzim. No teď jsem naprosto belgicky zasněná :)

    Jinak na pár fotek z mé Belgie najdeš tady: https://obrazemblog.wordpress.com/2017/12/17/v-antverpach/

    Jen já toho mám skromně :)

    Těším se na další článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Antverpy jsem měla v úmyslu úplně v první chvíli, kdy mi psala Nora (ještě jedna kamarádka z Erasmu), že tam zná spoustu lidí u kterých bych mohla zůstat. Sama pak ale odjela bohužel do Austrálie, kde stále je :) což jí moc přeju, a tak se snad potkáme příště.. uvidíme.

      Vymazat
  3. Tak to muselo být skvělé, je fajn mít takovou kamarádku, která tě i po letech přijme, rozumíte si a ještě je tak hodná, že tě provede. Muselo to být moc fajn. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Dĕkuji mockrát za návštĕvu a komentář :*

 
template design by Studio Mommy (© copyright 2015)