Jak se zabalit na Erasmus a tak trochu i první den.

sobota 20. února 2016

Jestli jsem při balení na Erasmus něco postrádala, tak to byl  článek, kde by se uceleně psalo, co si s sebou mám vzít. A už asi také vím proč. Ono to asi ani nejde napsat. Můžu napsat zpětný seznam, třeba za 14 dní, kde napíšu, co se mi nejvíc hodilo a co naopak ne. A jestli jsem zapomněla na něco důležitého, co mi chybí. Chcete?

Balit jsem začala asi 4 dny před odjezdem. Samozřejmě, největší kufr, co vlastníme, jsme zrovna neměli doma - měla ho maminka jednoho z kamarádů mého bráchy, a když jsme jí volali, mohla nám ho předat až za další tři dny. Uf.
Započala akce balení - doporučuji, uklidit si nějaký kout, pohovku, stůl... cokoliv, kam budete věci skládat, a kde je hezky uvidíte. Doklady, trička, mikiny, plavky, spodní prádlo a tak dále a tak dále.

Samozřejmě záleží, kam jedete. Doporučuji si zjistit, jaké tam je průměrné počasí, zda si zabalit spíše žabky, nebo kozačky. Já jela do Záhřebu v Chorvatsku. Nikdy v životě jsem v Chorvatsku nebyla! No... Je to tady zvláštní, zatím jsem nenašla moc hezkého, co by se mi tu líbilo, ale to předbíhám. Snad jen to, že jim celkem rozumím. Skladiště a čaj. A med. To mi stačí k domluvení se!



Doporučuji si vše psát, i když vás něco napadne během dne, kdy třeba nejste zrovna u věcí - napište si to! Já si pak vždy vzpomenu jen na to, že jsem něco chtěla, ale to přesně to bylo, na to si ne a ne vzpomenout.



Takhle to vypadalo u mě. Absolutní hell, a každý večer jsem odjížděla přespat k Honzovi, abych vůbec usnula a nezcvokla se z toho. Můj stůl praskal ve švech pod tou tíhou věcí, tak jsem se rozhodla, že je čas, přestěhovat je do kufru. To jsem udělala, a k mému údivu zjistila, že se mi tam vejde vše, co jsem chtěla, i to co nepotřebuji a vesele přidala pár triček.

Někde jsem četla - a přišlo mi to docela zajímavé - uvědomit si, že třeba 4 tílka jsou prostě blbost. Takové ty hadry za pár korun prodávají všude, a všude jsou levné. A většinou si je prostě nakoupíte.
Já jsem na koleji, tak bych doporučila, zjistit si, jak to je s připojením. U nás je například na kabel a trochu mě mrzí, že jsem si nevzala router, abych si udělala Wi-Finu na telefon. Wifinu teda budu mít stejně až v pondělí, takže no stress. Sedím v kavárně, kde to smrdí jak v nejhorší putice.

Jestli vám můžu také něco doporučit, zabalte si na cestu polštář a deku - já tedy jela autobusem. A byla mi zima. Takže se mi to opravdu hodilo. Půjčila jsem kousek i sousedovi, protože nejsem lakomá, že jo. Polštář se mi bude pravděpodobně hodit i dál, protože ten, co jsem nafasovala je strašný!


Podle mě musí každý zvážit sám, co bude a nebude potřebovat. Slečna, se kterou se bavím, si vzala boty na tůry, které já prostě potřebovat nebudu. Naopak jsem si vzala tenisky s tím, že začnu běhat. Doufám. Jeden ručník a jednu osušku. Podle mě není víc třeba, předpokládám, že si tady ještě jeden ručník koupím, až pojedeme na výlet do Ikei. Dneska jsme byli v Kiku, kde jsou ceny taky super.

Co tedy zatím doporučuji: 

  • spodní prádlo /ponožky (max 14 - stejně budete prát) 
  • trička (kolik chcete, já mám asi 10) 
  • mikinu /svetr
  • nějaké šaty, sukni (prostě něco, co si můžete vzít třeba na zkoušku) 
  • dlouhé kalhoty (mám čtvery, a říkám si, že jsem to trochu přehnala)
  • kraťasy 
  • ručník, osušku, plenu (plena - super věc! Hodí se na vše. Utřete s ní nádobí, zabalíte krk a dokonce do ní můžete smrkat) 
  • koženou bundičku
  • kabátek 
  • dvoje tenisky, balerýnky a žabky. Boty na pokoj! (doporučuji i boty do sprchy) 
  • tepláky 
  • věci na cvičení 
  • šminky - nebudu se rozepisovat, to by bylo na hodinu 
  • krém - na nohy, na ruce, obličej. Nejlépe jeden na všecko. Což bohužel nemám
  • léky - dle potřeby, třeba kynedril se hodil. 
  • doklady! 
  • nabíječky!!! 
  • věci, které chcete nabíjet (foťáky, mobily, počítače?) 
Co mi už první den chybí - povlečení na postel, dostaneme prý v pondělí. Tady to funguje tak že "jedna paní povídala". Nebo jeden pán, v okýnku u kolejí. 
Nemám nic, v čem bych mohla vařit, ale to bych asi stejně nevezla. Takže to píšu na seznam MUST HAVE 
čaj 
kafe
svojí postel
Dělám si srandu, v té jejich jsem ještě nespala, myslím, že první den padnu za vlast ale dalších dnů se obávám. 
Pepřák - když tak vidím ty lidi, co vstupují za mnou do "kavárny" (lepší název by byl kuřírna, nesnáším kuřáky!) 

Na další závěry jsem bohužel moc unavená. Balím notebook a jdu se nadýchat čerstvého vzduchu. Taky bych vám doporučila si zjistit, jaký máte roaming, ještě dřív než odjedete. Jinak budete v obchodním centru hystericky telefonovat příteli, aby to zařídil. A brečet při tom. A to nechcete. To nechce nikdo. 
Jdu mu zavolat, a brečet mu do ucha, jak mi chybí, a že jsem měla zůstat s ním. Protože mám roaming, kdy 24 hodin mám tarif podobný tomu, co v Praze. Super. 
Až mě zase příště napadne nějaký takový výborný nápad odjet na čtyři měsíce do země, která je tak asi sto let za námi, tak mi dejte prosím facku. 

Ale jek říká můj táta. Co tě nezabije, to tě posílí, chtěla jsi to, tak to máš. Tak to zvládnu! Doufám. Jestli mě někdo nepřepadne na tý naší krásný koleji, co vypadá jako ubytovna. Aspoň pak budu ráda za to, co mám v Čechách. Už mi chybí Praha <3 

Kač

2 komentáře:

  1. Kačí ahoj. Prosím Tě, ten tarif na roaming se automaticky po 24 hodinách obnovuje, takže si cinkni na Vodáč, abyste vymysleli něco jiného, než si pořídíš kartu místního operátora. Ten tarif stojí 69 korun na den v zóně 1 a 199 v zóně 2. Tak si dávej pozor. Chorvatsko je Zóna 1.

    OdpovědětVymazat
  2. Eštu kuni sem: http://www.chorvatsko.cz/aktual/ceny-telefonovani-z-chorvatska.html. Táta

    OdpovědětVymazat

Dĕkuji mockrát za návštĕvu a komentář :*

 
template design by Studio Mommy (© copyright 2015)