Dýňová polévka a podzim je skoro jako synonymum, proto byste určitě neměli nijak dlouho váhat a polévku si uvařit. Není to vůbec nic složitého, naopak! A dá se do ní dát v podstatě cokoliv. (Zas cokoliv ne, ale víte jak to myslím!)
Zeleninu jsem si tam dávala, jak jsem si myslela, že to bude dobré, můžete samozřejmě vyměnit, přidat, ubrat - jak je libo!
Co jsem potřebovala:
- 1 máslová dýně (pozor! Dýni oloupejte, Hokaido se loupat nemusí, ale máslová ano:))
- 2 mrkve
- 1 větší cibule
- 1 brambora
- 1 petržel
- mléko (dobrá je smetana, ale tu jsem doma neměla)
- petrželová nať (mám ji nasekanou a schovanou v mrazáku - vždy po ruce :)
- 1 malinká čili paprička
- koření
Vše jsem nakrájela na takové plus mínus stejné kousky, vzala si vyšší hrnec a na oleji začala dělat cibulku do leskla.
Potom jsem postupně přidala všechnu zeleninu a chvilku míchala, zalila vodou, aby byla všechna zelenina, osolila, opepřila a přidala zeleninový bujón a kmín.
Počkala jsem, až se vše začne vařit, přikryla pokličkou a nechala probublávat zhruba 20 minut. Když byla zelenina měkká, přidala jsem čili (doporučuji vyndat semínka, a před mixováním zase vylovit - pokud nemáte rádi ostré, mě to třeba nevadí), petržel a trochu mléka (doporučuji tu smetanu, budete mít polévku krémovější!). Ještě chvilku povařila a následně vše rozmixovala tyčovým mixérem.
Tadá! Výsledek můžete vidět nahoře, a musím se pochválit, byla moc dobrá! Kdybyste se divili, že ji vařím ve dvou hrncích, tak je to tak, že babička nemůže kořeněná jídla, tak jsem musela kousek odebrat a pak až dochucovat kořením.
Já jsem polévku ozdobila trochu petrželky, ale doporučuji lžičku zakysané smetany a čerstvou petrželku nebo po vzoru Uga - trošku olivového oleje a dýňová semínka. Povoleno je skoro vše :)
Dobrou chuť!
Vaříte dýňovou polévku? Stejně, nebo jinak?
Jj normálně ji mají všude, ale pozor, tahle se musí oloupat! :) můžu dát víc receptů vaření mě celkem baví a ani mi nic jiného často nezbývá :D
OdpovědětVymazatDýňovou polévku chci už hrozně dlouho vyzkoušet! .)
OdpovědětVymazatDýňová polévka je nejvíc! :) Ale nejradši mám tu z pečené dýně :)
OdpovědětVymazatto jsem ještě nezkoušela, ale kamarádka říkala že je výborná! Tak ještě zkusím :) díky
VymazatVypadá úžasně! :) já jí dělám tak, že ještě přidávám česnek, zázvor a kokosové mléko. Tahle polévka bude chutnat vždycky na všechny způsoby! :)
OdpovědětVymazatPrávě, je super že do ní můžeš dát cokoliv co máš zrovna doma :) a možná že příště nahradím chilly zázvorem, to je super nápad a doma mi nebudou nadávat že to pálí protože můžu říct že je to zdravé :) !
Vymazat