How we fell in love with Dubrovnik

čtvrtek 18. srpna 2016

Procházíme po uklouzaných kvádrech Dubrovnických uliček. Nad hlavami nám přímo křičí tisíce a tisíce vlaštovek. Kolem nás pulzuje večerní přímořský život místních, ale i turistů. Architektura domů nás přenáší o celá století zpátky. Objímá nás teplý Chorvatský večer. 
Otáčím se za krásně upravenými a dokonale oblečenými ženami a přeji si vlastnit jejich cit pro módu, stejně tak, jako zvedám hlavu a pozoruji všechna okna, zelené či bílé okenice na nich, historické památky zmizelých dní. Představuji si, kolik lidí a v jakých stoletích procházeli stejnými místy, jakými nyní procházím já. V hlavě mi se mi rodí jediná myšlenka: tady bych chtěla zůstat navždy. 
***

Přestože naše dovolená v Chorvatsku trvala přes týden, články z ní udělám jen dva. První (o Zadaru) už jste si mohli přečíst tady. Druhý přichází právě teď. Cesta do Dubrovníku je hodně dlouho po dálnici, kdy toho moc nevidíte, ale je pravda, že můžete pozorovat, jak se krajina kolem mění. Poslední asi hodinu cesty už ale dálnice není, a to je asi nejhezčí část. Podél cesty je spousta stánků s čerstvou zeleninou či ovocem, každý se snaží prodat, co vypěstoval. Navíc jsme jednu chvíli projížděli kolem výhledů na taková políčka, což můžete vidět i na fotkách. Lidé v Chorvatsku hodně pěstují, a to se mi moc líbilo. Hodně to bylo vidět u mé spolubydlící, kterou jsem navštívila. Ti mají celou zahradu a v podstatě veškerou zeleninu si pěstují sami :).



Jak už jsem tedy psala dříve v minulém článku. V plánu bylo dojet do Dubrovníku a poté se postupně vracet (po mapě) nahoru. Vlastně jsme nebydleli úplně v Dubrovníku, protože toto město, v dnešní době známé také jako King´s Landing z Game of Thrones, je známé jako nejdražší město celého Chorvatska. Chorvaté, kteří zde žijí, to mají vlastně jako takový svůj vlastní stát ve státě, a Dubrovník v podstatě nejvíce živí celé Chorvatsko. I proto jsou zde třeba trochu jiná pravidla, než v jiných městech. Lidé z Dubrovníku si to prostě mohou dovolit, protože do státní kasy díky cestovnímu ruch přinášejí nemalé peníze. Dubrovník se nám i přesto natolik zalíbil, že jsme naší hostitelce řekli, že chceme zůstat celou dobu, zda by neměla volno i další dny - a měla!



My jsme se ubytovali opět přes AirBnb, a tentokrát jsme byli natolik spokojení, že vám bez váhání vkládám odkaz na naše bydlení. Hostitelka se jmenovala Mirjana a byla to snad nejlepší hostitelka, jako jsme měli. Vše nám popsala, vysvětlila, ukázala a pokud jsme měli jakýkoliv problém hned byl vyřešený. Poradila nám, kam zajít na jídlo, jestli jet na výlet, kam se jet koupat a ještě nám zajistila levnější jízdenky na autobus (jedna jízda v Dubrovníku, a je jedno jak dlouhá, stojí pro turisty 14 kuna, ale díky naší hostitelce jsme měli k dispozici kartičky, kde jedna jízda vyšla na 7 kun). Dokonce! Má v nabídce lepší pokoj, než ten, který jsem vám zde odkázala, ale nemá jej na AirBnb (to nevím proč - prostě Chorvatsko: nějak je, nějak bude, easy-peasy :)), a když jsme přijeli, hned nám řekla, že nás přesunula do toho většího pokoje, a že nechápe, že jsme si ho nevybrali sami (jak jsme asi mohli, když jsme ho neviděli:)). Takže jsme měli ve dvou lidech v podstatě celý apartmán s obrovskou terasou a nádherným výhledem. Zařízení nebylo úplně přepychové, ani jsme to nefotili, ale trumflo to kdejaký hotel, klimatizaci jsme také měli. Vůbec na nic se nedalo stěžovat.

 Vlevo jsme jezdili do našeho apartmánu, vpravo můžete vidět část Dubrovníku. Určitě doporučuji :)





Pejsek byl naživu - přísahám! 

Nebydleli jsme, jak už jsem psala, přímo v Dubrovníku, protože je to zde nejen dražší ale je zde velice těžké (a pokud ne těžké, tak velice drahé) zaparkovat. Zůstali jsme tedy jednu vesnici před, která se jmenuje Sustjepan. Pokud jedete do Dubrovníku autem ze směru Chorvatsko, přejíždíte veliký most přes záliv, přičemž Sustjepan se nachází za mostem doleva a dolu :) Na Dubrovník pokračujete rovně. Bydleli jsme v konečném výsledku asi 5 minut autobusem od Dubrovníku - a asi 15 minut od historického centra.

Celé dny jsme v podstatě dojížděli na pláž, jedli, odpočívali - prostě dovolená :) Dvakrát jsme si dojeli i do historického centra, které je jedním slovem NÁDHERNÉ!! Pokud se mi Chorvatská architektura doteď líbila, tady jsem se přímo zamilovala. Úvodní odstavec tohoto článku popsal vše, co popsat měl, ani nevím, jak lépe město přenést do vašich myslí. Chtěla bych vás všechny obejmout tak, jak toto město objalo mě. Moje myšlenka, kterou od té doby držím v hlavě je  ta, že se sem jednou musím vrátit! Historické město je opravdu dokonalé!






Přemýšlím, co bych tak mohla o Dubrovníku napsat více. Pokud máte možnost toto místo navštívit, neváhejte! Byla jsem z něho nadšena mnohem více, než z kdejakého města v Řecku :)! Bohužel, ceny tomu odpovídají. Dá se ale chovat tak, aby vás tento výlet nezruinoval, my jsme to také zvládli!
Poslední den před odjezdem jsme se dokonce vydali lodí na výlet po třech ostrovech, který vám zde budou velice často nabízet. Určitě se vyplatí smlouvat! Na začátku nám byl nabízen za 200-250 kun, ale nakonec jsme jeli za 150 kun jeden. Jde o to, že vás lodičkou vezmou na tři různé ostrovy v blízkosti Dubrovníku, kde vám dají rozchod :). Také dostanete oběd, který není žádná hitparáda (asi také záleží, s kým jedete), ale byli jsme spokojení. Na lodi s námi byla parta Španělů a dvě Angličanky tak lehce před třicítkou, takže se to zvrtlo v takovou menší párty, což bylo celkem vtipný. Celou dobu jsme se smáli, a musím říct, že jsem si to opravdu užila!





Večer jsme si zašli na jídlo do restaurace jménem Orsan. Mohu jen doporučit! Ceny byly trochu dražší, ale poslední den jsme si chtěli užít a neřešit, kolik co stojí. :) Restaurace je zaměřená hlavně na sea food - dali jsme si výběr mořských plodů pro dva a ani jsme to nedojedli.




Je něco, co by vás zajímalo? Klidně se ptejte v komentářích :)

Já se s vámi pro dnešek loučím, a těším se u dalšího článku,

Kač 

5 komentářů:

  1. Krasne fotky! Doufam, ze se mi tam podari zase se podivat. Byla jsem tam kdysi jako desetileta! Coz uz je opravdu nejaky ten rok zpatky, ale moc se mi tam libilo. Fotky mas nadhere, ta, kde zachycujes ulici s lidma - uzasne. PS most vypada trosku jako ten u nas v Rotterdamu :) Coz mi pripomina, ze se pokusim sesmolit konecne neco k Rotterdamu, at te navnadim :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný článek, ten první jsem nějak prošvihla, tak jdu hned na něj :)
    Jen škoda, že články budou jen dva, ráda bych i nějaký další vzhledem k tomu, že my letos na dovolené v cizině nebyli, tak abych si mohla užít aspoň dovolené ostatních, tak bych přivítala více článků :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé jsem ráda za takové nadšení fakt! Já zase tolik fotek nemám, abych mohla udělat tolik článků, ale ještě něco přidám do nějakého randomu :) a děkuji <3

      Vymazat
  3. krásný článek, ráda bych někdy Dubrovník navštívila. Ty uličky mi připomínají Šibenik:)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Šibeniku jsem zase nebyla já, ale věřím, že celé Chorvatsko je krásné :) mě to tam nikdy nelákalo, ale nakonec ta architektura mě dostala naprosto <3 :)

      Vymazat

Dĕkuji mockrát za návštĕvu a komentář :*

 
template design by Studio Mommy (© copyright 2015)